Hankittaisiinko meille podhalanski
Koiranpennun hankintapäätöstä ei tehdä hetken mielijohteesta, sillä koirasta tulee perheenjäsen pitkäksi aikaa. Koiran hoitoon ja kasvattamiseen on sitouduttava vuosiksi. Koiran ostoa harkitsevan onkin huolellisesti pohdittava, riittävätkö aika ja energia koiran kanssa olemiseen ja touhuamiseen. Lisäksi on tutustuttava rodun ominaisuuksiin ja pohdittava, sopiiko juuri suunniteltu rotu omaan elämäntilanteeseen ja asuinympäristöön.
Kun koiran ottamista aletaan harkita, lähtee pohdinta usein väärästä suunnasta; mietitään, millainen koira halutaan, sen sijaan, että mietittäisiin, millainen koti koiralle voidaan tarjota. On otettava huomioon työ- ja opiskeluajat ja vapaa-ajanviettotavat. Koiranpennun hankinnan on oltava koko perheen yhteinen toive.
Sopisiko meille podhalanski?
Etsitkö lapsille mukavaa omaa koirakaveria? Haluatko aktiivisen ja napakan harrastekoiran palveluskoirakilpailuihin? Suunnitteletko koirasta kyläilykaveria? Unelmoitko tuokioista oman koiran leikkiessä rennosti muiden koirien kanssa koirapuistossa? – Jos vastasit kysymyksiin myöntävästi, jatka etsimistä, sillä owczarek podhalanski ei todennäköisesti ole sinun toiveitasi vastaava koira.
Owczarek podhalanski on upea koira, joka on oikein opetettuna omalle perheelle mukava ja luotettava ystävä ja vieraita kohtaan välinpitämätön tai varautunut. Helppo ja kaikille sopiva seurakoira podhalanski ei kuitenkaan ole, sillä rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on jättänyt siihen vartiokoiran vaistot.
Podhalanskin sopeutuminen kerrostaloon voi olla vaikeaa, rivitalokin voi olla hieman hankala elinympäristö. Sen sijaan podhalanski soveltuu erinomaisesti omakotitaloon, jossa on omaa pihaa. Laajan reviirikäsityksen omaavana se saattaa kuitenkin oma-aloitteisesti laajentaa vartiointialuettaan, joten aita pihan ympärille on hyvä rakentaa.
Millainen on podhalanskin luonne?
Luonteeltaan owczarek podhalanski on itsenäinen. Se on yhtä aikaa herkkä ja vaativa. Omistajan on ansaittava podhalanskin kunnioitus lempeällä ja oikeudenmukaisella johtajuudella, alistamisella se ei onnistu. Tullakseen toimeen podhalanskin kanssa omistajalla pitääkin olla kärsivällisyyttä ja huumorintajua. Johdonmukaisuus on erittäin tärkeää ja jokaisen perheenjäsenen tulee noudattaa asioissa yhteistä linjaa.
Tyypillinen podhalanski uhkuu itsevarmuutta ja rauhallisuutta. Samanaikaisesti se on vaaravirittynyt, sillä sen rodunomaisena tehtävänä on tarkkailla ympäristöä ja kysyä, onko hätää? Owczarek podhalanski puolustaa laumaansa ja reviiriään tarvittaessa henkensä kaupalla. Pimeän tullen se aloittaa reviirin kiertämisen ja saattaa haukkumalla varoittaa läsnäolostaan mahdollisia uhkaajia.
Vieraita koiria kohtaan owczarek podhalanski käyttäytyy oman reviirin ulkopuolella yleensä suopeasti: podhalanski ei rähinää aloita, tosin se vastaa pelottomasti toisen koiran haasteeseen tai uhkaan. Jos kasvuaikana pennulle ei järjestetä mahdollisuuksia tavata muita koiria, siitä saattaa tulla aggressiivinen vieraita koiria kohtaan esimerkiksi koirapuistoissa.
– Kohtele koiraa aina yksilönä, vaikka teet tarvittavat oletukset rodun alkuperäisen käytön asettamien luonnevaatimusten perusteella, sillä luonne-erot saman rodun eri yksilöiden välillä voivat olla todella suuret.
Millainen on hyvä podhalanskin omistaja?
Kaikki muiden vartioivien koirien omistajat eivät välttämättä ole hyviä laumanvartijakoirien omistajia: terävä ohjaaja ei sovi owczarek podhalanskin tai muun laumanvartijan isännäksi tai emännäksi. Jos ihminen ottaa aggressiivisen ja tiukan linjan, laumanvartijakoira ei ole rento, vaan sillä on koko ajan stressaava hälytystaso päällä.
Myös alistamalla ja väärällä kohtelulla saadaan aikaan ongelmia. Omistajan pitää ansaita koiransa kunnioitus. Tällöin koira ei kyseenalaista paikkaansa laumassa.
Onko owczarek podhalanskia vaikea kouluttaa?
Owczarek podhalanskin kuten muidenkin laumanvartijoiden kanssa oleellista on leppoisa mutta ehdoton tottelevaisuus. Podhalanskia koulutettaessa on pidettävä mielessä sen erityispiirteet: toisaalta itsenäisyys, ylpeys ja verkkaisuus, toisaalta miellyttämisenhalu sekä taito tulkita eleitä ja kehonkieltä. Podhalanskin kanssa touhutessa johdonmukaisuus ja lempeä määrätietoisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita.
Laumanvartijat kestävät toistoja huonosti, ja niiden stressikynnys on matalalla. Mm. huolestuminen vie keskittymiskyvyn. Laumanvartijan koulutuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota koulutuksen oikeaan etenemiseen, kuten ajoitukseen, vahvisteisiin ja harjoitusten tiheyteen.
Owczarek podhalanski ei välttämättä ota kaikissa tilanteissa käskyjä ihmisiltä vastaan, sillä se on jalostunut toimimaan vaaratilanteissa itsenäistä harkintaa käyttäen. Siksi se ei välttämättä ole paras rotu palveluskoiraharrastuksiin. Myöskään kovin montaa agility-harrastajaa ei podhalanskien omistajissa taida olla, sillä kookas ja itsepäinen koira ei välttämättä taivu tähän vauhdikkaaseen koiraurheiluun. Varsinaista metsästysviettiä ei podhalanskilla ole. Eri harrastuksia voi toki podhalanskin kanssa kokeilla, ja yksilöiden erojen mukaan omalle koiralle sopivia harrastusmuotoja voi löytää näistäkin lajeista.
Miksi sosiaalistaminen on niin tärkeää?
Koiran sosiaalistumiskausi kestää 16 viikon ikäiseksi asti. Vie pentu tänä aikana käymään kaikkiin niihin paikkoihin, joissa haluat jatkossakin sen kanssa käydä. Tällöin koira pitää eteen tulevia tilanteita ja ihmisiä luonnollisena osana elämää. Pennun kanssa kannattaa käydä katsomassa vieraita ihmisiä, sauvakävelijöitä, rullaluistelijoita ja pyöräilijöitä, kuulemassa autojen, kauhakuormaajien ja mopojen ääniä sekä kohtaamassa muita hihnan päässä kulkevia koiria.
Jos sosiaalisessa käyttäytymisessä on ongelmia, tärkeää on tiedostaa se ja suunnitella ja harjoitella loogisesti ja vahvistaen korvaava käyttäytyminen. Sosiaalisuusongelmat vaikeutuvat ajan mittaan, jos niihin ei puututa.
Miten suhtautua laumanvartijan vartioimiskäyttäytymiseen?
Vahvan vartiointivietin omaavat laumanvartijakoirat pitää sosiaalistaa heti pennusta, jotta jatkossa kaikki sujuu hyvin. On hyvä kiinnittää jo pienestä asti huomiota mm. siihen, miten kotiin ja pihaan tuleviin suhtaudutaan. Vartioimiskäyttäytyminen on omalla reviirillä huomattavasti voimakkaampaa kuin muualla, ja vartioimiseleiden voimakkuus on kaiken kaikkiaan yksilöllistä. Vartioiva koira voi estää tuntemattomia lähestymästä tai pidättää ja estää näitä poistumasta. Vartioiva käytös vaihtelee tuijotuksesta voimakkaaseen haukkumiseen tai uhkauseleisiin. Myös vartioimiskäyttäytyminen herää eri koirilla eri aikaan.
Jotta koiran ei tarvitsisi olla reaktiivinen, tulee omistajan osoittaa pärjäävänsä eri tilanteissa, kuten vieraiden tullessa pihaan. – Vartioivan koiran kohtaamisissa turvallisuusvastuun tulee olla ohjaajalla myös koiran mielestä. Koiran täytyykin osata luovuttaa tilanteen hoitaminen omistajalle tämän tullessa paikalle ja tyytyä tarkkailemaan tilannetta sivusta tai ottamaan vieraat vastaan avoimesti. Vastuun siirtäminen ohjaajalle on ensisijaisen tärkeää.
Vaikka koiralla olisikin voimakas vartiointikäyttäytyminen, ei sen kanssa tule ongelmia, jos omistaja on ottanut turvallisuusvastuun.
Miten podhalanski ja lapset tulevat toimeen?
Monissa podhalanski-perheissä on myös lapsia, podhalanskit tulevatkin pääsääntöisesti hyvin toimeen perheen omien lasten kanssa. Oleellista on, että koira ja lapsi on totutettu toisiinsa turvallisesti. Älä silti jätä koiraa ja lasta keskenään ilman aikuista. Opeta koira jo pentuna myös vieraisiin lapsiin, jos haluat, että lapsivieraita käy teillä myöhemminkin.
Joskus koira voi alkaa vahtia perheen omia lapsia liikaa. Sitä ei silloin kannata jättää lapsen kanssa tilanteeseen, jossa se saattaa olettaa lapsen tarvitsevan suojelua. Jos aikuinen omistaja ei ole paikalla, voi koira toimia itse. Älä myöskään päästä lasta yksin ulkoiluttamaan podhalanskia. Lapsen voimat eivät riitä pitämään koiraa kiinni, jos hankala tilanne tulee yllättäen eteen. Lapsi ei aina osaa myöskään ennakoida tilanteita. – Ennakoinnista on päivittäin hyötyä laumanvartijan kanssa toimiessa.
Vaikka podhalanskit ja lapset tulevat toimeen, podhalanski ei kuitenkaan ole lapsen koira. Luonteensa ja voimansa takia podhalanski on ehdottomasti aikuisen koira. Ota silti lapset mukaan koiran kanssa touhuiluun, ja opeta heitä hoitamaan koiraa oikein. Kerro myös, että nukkuvaa koiraa ei häiritä, ja että koiran syödessä sen annetaan olla rauhassa.
Miten ennaltaehkäistä ongelmia?
Valitse kasvattajalta jo sosiaalistettu pentu, joka on saanut olla mukana perheen toimissa. Koska kulttuurinen oppiminen on vahvaa, periytyy emän käyttäytyminen paitsi geneettisesti myös mallin mukaan. Siksi on tärkeää valita sopiva tulevan pennun emä. Ota siis pentu emästä, joka ottaa vieraat vastaan rauhallisen ystävällisesti tai rauhallisen pidättyvästi, ja jonka hoivakäyttäytyminen on voimakasta mutta tasapainoista.
Koiralle on annettava mahdollisuus tulla kuulluksi tai huomatuksi jo pienillä merkeillä. Jos koiran eleisiin tai toimintaan ei vastata, koira ottaa kovemmat keinot käyttöön. Koiran käyttäytymisen kieli pitää opettaa jo pennulle.
On tärkeää suojata pentu pelkokokemuksilta, kuten epäsosiaalisilta koirilta ja huonosti käyttäytyviltä ihmisiltä. Jos pentua jossain tilanteessa pelottaa, ole itse rauhallinen. Älä kuitenkaan lässytä, koska siitäkin koira voi päätellä vaaraa. Ole pennun luona kunnes se rauhoittuu, ja palkitse sen yritteliäisyys.
Hyödynnä pennun vahva sosiaalistumiskausi, joka kestää 16 viikon ikäiseksi asti. Vie pentu tänä aikana käymään kaikkiin niihin paikkoihin, joissa haluat jatkossakin sen kanssa käydä. Kun pentu on sosiaalistettu, pitää koira aikuisenakin eteen tulevia tilanteita ja ihmisiä luonnollisena osana elämää.
Ansaitse podhalanskin kunnioitus ja luottamus lempeällä ja oikeudenmukaisella johtajuudella. Älä yritä alistaa koiraa, siitä on vain ikäviä seurauksia. Muista matkan varrella kärsivällisyys ja huumorintaju.
Ota yhteyttä kasvattajaa, jos ongelmia tulee. Myös yhdistyksestä voit kysyä neuvoja.
– Käytä maalaisjärkeä.