Katsaus Suomen Owczarek Podhalanskit ry:n historiaan

MONENMOISTA TOUHUA

Suomen Owczarek Podhalanskit ry. aloitti toimintansa vuonna 2001. Toiminnan tarkoitus oli alusta alkaen edistää koiraharrastusta, tehdä owczarek podhalanski -rotua tunnetuksi sekä edistää puhdasrotuisten ja terveiden owczarek podhalanskien jalostusta.

Seuraavassa on poimintoja yhdistyksen historiasta vuosien varrelta.

Perustamisvuosi 2001

Perustamiskokouksessa 24.1.2001 olivat läsnä Tuulikki Aarnikoivu, Mari Jänisniemi, Kai Koskinen ja Titta Makkonen. Kokous valitsi yhdistyksen puheenjohtajaksi Titta Makkosen sekä hallituksen jäseniksi Tuulikki Aarnikoivun, Mari Jänisniemen, Tiina Järven ja Heidi Tuomisen.

Toiminta alkoi jäsenkeräyksellä, ja yhdistys postitti rekisteröintien perusteella kirjeitä, joissa tiedotettiin yhdistyksen olemassaolosta. Ensimmäisen toimintavuoden lopussa jäseniä olikin jo 25. Tuore yhdistys järjesti kaksi match show’ta Lappeenrannassa ja esitteli rotua Voittaja 2001 -näyttelyn infokopilla. Yhdistyksen tiedottaminen hoidettiin jäsentiedotteilla, jotka olivat alkuun vain kahden sivun lehdykäisiä. Omat Internet-sivut tehtiin heti, oma domain hankittiin vasta 2005.

Vuodet 2002 – 2005

Vuoden 2002 alussa yhdistys hyväksyttiin yhdistysrekisteriin sekä Salpausselän Kennelpiirin jäsenyhdistykseksi. Yhdistyksen ensimmäinen kesäleiri järjestettiin Ulvilassa heinäkuussa 2002. Kesäpäivien yhteydessä järjestettiin myös kesäpäivänäyttely, jota oli ensimmäisellä kerralla tuomaroimassa juuri ulkomuototuomariksi valmistunut Elena Ruskovaara. Hän on myös kirjoittanut owczarek podhalanskien rotumääritelmän tulkintaa sekä ollut useita kertoja mukana yhdistyksen tapahtumissa kouluttajana ja jalostustarkastusten tekijänä Leni Finnen ohella.

Vuonna 2003 toiminta keskittyi yhdistyksen nimen esiintuomiseen ja jäsenistön kasvattamiseen. Lehti ilmestyi tuona vuonna kolme kertaa. Suomen Kennelliiton jäsenyhdistykseksi Suomen Owczarek Podhalanskit ry. hyväksyttiin maaliskuussa 2003. Kesäpäivät järjestettiin yhteistyössä slovakianpaimenkoirayhdistyksen kanssa. Suuri valkoinen joukko ”järkytti” Loviisan keskustaa tehdessään yhteislenkin pitkin katuja. Samana vuonna yhdistys perusti kiertopalkinnon ”Vuoden näyttelypodhalanski”, ja ensimmäisinä jäsentuotteita välitettiin hopeista rintamerkkiä, t-paitoja ja lippiksiä. Vuoden 2003 lopussa jäseniä yhdistyksessä oli 48.

Jäsenlehteä ryhdyttiin painamaan kirjapainossa vuonna 2004. Yhdistys perusti jalostustoimikunnan ja pentuvälityksen. Jalostustoimikunnan ensimmäisenä tehtävänä oli työstää jalostustoimikunnan toimintaohje. Myös jalostusuroslistaa alettiin kerätä. Kesäpäiviä vietettiin yhteistuumin slovakiapaimenkoirien kanssa Rovaniemellä, ja se järjesti match shown Lappeenrannassa kerätäkseen varoja toimintaansa. Yhdistys päätti alkaa julkaista vuosikirjaa. Ensimmäisessä vuosikirjassa oli vuodet 1990 – 2003, ja toinen vuosikirja kattoi vuodet 2004 – 2005.

Vuodet 2006 – 2008

Vuosien aikana toiminta on edelleen kasvanut; mm. Internet-sivuihin ja tiedottamiseen on panostettu entistä enemmän, ja syys- ja kevätpäivät ovat vakiintuneet yhdistyksen vuosittaiseen kalenteriin. Yhdistys järjesti historiansa ensimmäisen pentunäyttelyn Lahdessa 24.9.2006, ja mukana oli lähes 500 pentua eri roduista. Lisäksi jäseniä osallistui Lahden kv-näyttelytalkoisiin hankkien näin varoja mm. Puolan Maailmanvoittaja 2006 -matkaan. Match show’t järjestettiin Tampereella ja Urjalassa. Jalostuksen tavoiteohjelmaa alettiin työstää 2006. Vuodesta 2006 alkaen yhdistys on myös tukenut jäsenten koirien lonkka- ja kyynärkuvauksia sekä polvitutkimuksia pienellä summalla kannustaen näin koirien terveystutkimuksiin. Yhdistys on järjestänyt myös jäsentuotteiden myyntiä, valokuvauskilpailuja sekä opastusta ja koulutusta eri muodoissa.

Vuoden 2007 alussa jäseniä yhdistyksessä oli jo 116. Match show’t järjestettiin Riihimäellä ja Lappeenrannassa, ja lisäksi pidettiin kesäpäivänäyttely. Slovakianpaimenkoirayhdistyksen kanssa alettiin tehdä jalostustarkastusyhteistyötä, ja samalla pyrittiin aktivoimaan oman jalostustoimikunnan toimintaa: kasvattajakirjeitä lähetettiin, elinikärekisteri perustettiin ja terveys- ja reagointikysely laadittiin. Jalostustoimikunta teki myös PEVISA-kyselyn. Vuonna 2007 myyntituotteisiin otettiin mukaan podhalanski-aiheinen vuosikalenteri, ja sitä onkin tehty siitä lähtien säännöllisesti joka vuosi.

Kevätkokouksen 2008 yhteydessä oli laumanvartijoita koskeva koulutusluento, jonne kutsuttiin myös muiden rotuyhdistysten jäseniä. Kesäpäivät Kotkassa jäivät viimeisiksi Slovakianpaimenkoirayhdistyksen kanssa yhdessä pidetyiksi; jatkossa kumpikin yhdistys järjesti omat tapahtumansa, mutta jalostustarkastusyhteistyötä jatkettiin edelleen. Myös Suomen Pyreneläiset ry:n kanssa aloitettiin tiedotusyhteistyö. Suomen Owczarek Podhalanskit ry. oli edelläkävijä ja aloitti rotunsa luonneprofiilin teon 2008. Apuna työssä on ollut Outi Piisi-Putta. Match show pidettiin jälleen Riihimäellä.

Vuodet 2009 – 2011

Yhdistys vietti ensimmäisiä kevätpäiviä perinteisten kesäpäivien sijaan Tammelassa toukokuussa 2009. Kevätpäivien yhteydessä järjestettiin myös jalostustarkastus. Yhdistys järjesti kaikkien rotujen epävirallisen pentunäyttelyn Riihimäellä 12.7.2009, joka onnistui erittäin hyvin. Jo perinteiseksi muodostuneen valokuvauskilpailun lisäksi järjestettiin ensimmäisen kerran alle 15-vuotiaille suunnattu podhalanski-aiheinen kuvataidekilpailu. Internet-sivuille on lisätty sisältöä jatkuvasti. Yhdistyksen kolmas vuosikirja sisälsi vuodet 2006 – 2008.

Yhdistys anoi ja sille myönnettiin vuonna 2009 rotua harrastavan yhdistyksen status. Yhdistys myös järjesti yhteistyössä rotujärjestönsä Suomen Seurakoirayhdistyksen kanssa rodun erikoiskoulutuksen sekä näyttö- ja koearvostelutilaisuuden, ja sen toimihenkilöitä osallistui jalostusneuvojien peruskurssille sekä KoiraExpo 2010 -tapahtumaan.

Yhdistys tarkensi pentuvälityksen kriteereitä keväällä 2010. Myös JTO:ta työstettiin edelleen Jalostustieteellisen toimikunnan ohjeiden mukaisesti. Rotuneuvonta, jalostusurosten kyselyt sekä pentukyselyt lisääntyvät jatkuvasti, ja siksi omille ja muiden ylläpitämille Internet-sivuille on luotu rotuesittelyitä ja pennun hankintaoppaita.

Luonneprofiilitestauksia jatkettiin, ja jalostustarkastus pidettiin erikoisnäyttelyn yhteydessä. Koulutuksia ja luentoja pidettiin mielenkiintoisista aiheista kevät- ja syyspäivillä. Jäseniä yhdistyksessä oli vuoden 2010 lopussa 148.

Juhlavuonna 2011 järjestettiin kevätpäivät Kiteellä, mutta vähäisen osanottajamäärän vuoksi ne jouduttiin perumaan, vain kevätkokous pidettiin. Helatorstaina 2.6. juhlistettiin yhdistyksen 10-vuotista taivalta koiratempauksella Riihimäellä. Päivän ohjelmassa oli match show, jalostustarkastus ja luonneprofiilitestaus sekä illallinen. Samana vuonna yhdistys osallistui KoiraExpo-tapahtumaan ja koulutti jalostusneuvojia Kennelliiton kurssilla. Alle 15-vuotiaiden kuvataidekilpailu ratkesi keväällä, ja syksyksi on vielä tiedossa perinteinen valokuvauskisa. Juhlavuoden loppupuolella järjestetään vielä syyspäivät, joilla mm. esitellään rodun luonneprofiili ja keskustellaan pevisasta sekä osallistutaan rodun erikoiskoulutukseen ja näyttö- ja koearvostelutilaisuuteen.

Arkistomappeja selaili Heli

Lisää aiheesta:

– Jäsenyys
– Säännöt
– Toimintasuunnitelma
– Historiaa
– Julkaisut
– Jäsenlomake

e4