Kysymyksiä ja vastauksia


Miten pentua tulee hoitaa, ruokkia ja kouluttaa? – Artikkeli on omalla sivullaan… 

tarhassa1
Kuinka korkea tarhan aidan pitäisi olla? Onko verkkoaita paras? 

Yleensä verkkoaita on kaikkein paras ratkaisu. Joillakin verkon korkeus on 1,80 metriä tai 2,0 metriä – mutta varmaan 1,5 metriä riittäisi myös. Kyllähän ne halutessaan yli tulee. Kokemuksia on mm. siitä, että koira on tullut yli kaksimetrisestä aidasta käyttäen apunaan koirankopin kattoa.


Millainen podhalanskin kopin pitää olla?

Kopin pitää olla mieluiten melko matala, jotta se pysyy lämpimänä. Toisaalta sen tulee olla riittävän suuri, jotta koira mahtuu nukkumaan siellä pitkin pituuttaan tai seisomaan.


Saako podhalanskin opetettua pysymään pihassa?

Tässä asiassa koirien välillä löytyy isoja eroja; toiset pysyvät, toiset eivät, koulutuksesta huolimatta. Tällainen vartijapaimenrotu luontaisesti pitää reviiriä suurena: senhän tulee tarkkailla koko ajan, etteivät sudet ja karhut pääse lauman kimppuun. Siksi tuo pihassa pysymisen opettaminen voi olla joskus joillakin yksilöillä vaikeaa. Joskus voi olla helpointa ja turvallisinta tehdä pihan ympärille aita tai pihalle tarha. – Koiran koulutusta ei silti toki saa lopettaa. Juoksunarua ei näille koirille yleensä suositella.


Selviääkö owczarek podhalanski ulkona talvellakin?

Suomenkin oloissa podhalanski tarkenee ulkona ympäri vuoden. Pennun mahassa ei kuitenkaan aluksi ole lämmittäviä karvoja, joten ainakin talvipentujen voisi hyvä olla ainakin aluksi sisällä. Koiranpentua on joka tapauksessa hyvä pitää sisällä silloin tällöin, jotta se tottuu ihmisten touhuihin, ääniin, aikatauluihin jne.


Koiranpentumme osasi jo pissata paperille, mutta nyt yht’äkkiä se alkoi taas lirittää pitkin mattoja. Teimmekö jotain väärin?

Niin sisäsiistiksi opettelussa kuin kaikessa muussakin oppimisessa tulee välillä aimo harppauksia eteenpäin ja sitten taas takapakkia. Ja matoillehan nuo koirat lirittävät siksi, että niiden päällä jalat eivät lipsu niin kuin liukkaalla lattialla tai helposti liikkuvilla sanomalehdillä.

Välillä pitää vain purra hammasta ja odottaa, että pissa tulisi oikeaan paikkaan, jotta voisi kehua ja kannustaa pentua. Herkkujakin voi antaa. Väärään paikkaan pissaamisesta on aivan turha torua, ei se auta mitään.
leksaanu


Onko podhalanski hyvä vahtikoira?

Kyllä podhalanski kotipihaa vartioi. Jos vieras auto ajaa portille, kuulee sen usein koko naapurusto. Myös ohikulkijat, kissat, jänikset ja muut ’asiattomat’ ilmoitetaan herkästi haukkumalla. Toisaalta podhalanski ei juurikaan harrasta ns. turhaa räksyttämistä. Koira voi alkaa vartioida myös ihmistä: emäntää tai isäntää tai vaikkapa perheen lapsia. Se haluaa huolehtia, etteivät vieraat tule liian lähelle.

Joillain podhalanski-yksilöillä vartiointivietti on hyvin vahva. Jonkin verran koiran voi antaakin vartioida, mutta toisaalta liialliseen ihmisen tai reviirin vartiointiin on syytä puuttua. Vartiointiviettiä voi hillitä, jotta koira ei aiheuta vaaratilanteita.


Ruoka tuntuu podhalanskin pennulle maistuvan. Voiko sille antaa pentupapanoiden lisukkeeksi vaikkapa kaurapuuroa?

Kuivaruokaa voi periaatteessa antaa ohjemäärää enemmänkin, jos pentu kuluttaa paljon. Kaurapuuroa ei kannata antaa, mutta riisiä voi lisätä ruokaan. Tarkkaile pentua, eli kokeile, tuntuvatko kylkiluut kunnolla. Siitä tiedät, ettei pentu ole liian lihava.


Pennun silmät punoittavat ja valuvat. Kävimme eläinlääkärissä, joka totesi pennulla silmätulehduksen. Eläinlääkäri sanoi, että näin kevätauringossa ja tuulessa silmät helposti ärtyvät, ja vaiva voi toistua joka kevät. Onko näin? 

Voi olla. Toisaalta pään kasvaessa luomet tiivistyvät, eivätkä silmät näin ollen ärsyynny niin helposti.


Koiraltamme löytyi punkki. Äitini kehotti voitelemaan punkin voilla, jotta se lähtisi paremmin pois. Onko tämä keino näppärämpi kuin pihdit?

Tuo on vanha ohje, mutta nykyään sitä ei suositella. Punkin pää saattaa jäädä koiraan ja aiheuttaa vakaviakin tulehduksia. Siksi punkkipihdit tai pinsetit ovat paremmat. Punkki irrotetaan pyörittävällä liikkeellä.


Miten koiran voisi totuttaa valjaisiin ja pulkan vetoon?

Totuttamiseen on toki monta tapaa, mutta tässä eräs, melko perusteellinen tapa:
– Totuta ensin koira pelkkiin valjaisiin tekemällä vaikka pari pientä lenkkiä pelkät valjaat päällä.
– Seuraavaksi voit laittaa valjaisiin aisat kiinni. Varo, ettei koira säikähdä aisoja ja hypi niiden yli loukaten itseään. Voit totuttaa koiraa aisoihin kävelyttämällä koiraa aisat valjaissa ilman pulkkaa.
– Koiran on hyvä totuttaa pulkkaan ja sen rahinaan vetämällä pulkkaa koiran touhutessa omiaan vapaana vieressä. Sitten pulkan voikin jo kiinnittää aisoihin.
– Auta koira lähtöön. Älä anna sen ryntäillä itsekseen, vaan taluta koiraa. Pulkkaan kannattaa laittaa hieman painoa, jotta siitä tulee vakaa. Älä kuitenkaan istuta lapsia ekoilla kerroilla kyytiin, vaan anna koiran lihasten tottua työhön. Tee aluksi ihan lyhyitä lenkkejä, jotta koira ei väsy liikaa.
– Lenkin jälkeen hiero erityisesti koiran eturintaa, lapoja ja etujalkoja. – Koira yleensä nauttii hurjasti rauhallisista hierontaliikkeistä.

Muista:
– Älä ala vedättää pulkkaa liian nuorella koiralla tai liian painavalla lastilla, jotta koiran luusto ja lihakset saavat kehittyä rauhassa.
– Ole aina itse rauhallinen.
– Älä tee ensimmäisiä vetoja jäisellä alustalla koska pulkasta syntyy ääni, joka saattaa pelottaa herkkää koiraa.


Kuinka usein podhalanski pitää pestä?

Podhalanski on hämmästyttävän helppo pitää puhtaana. Ulkona turkkiin tarttuu roskia, oksia ja kuraa. Se ei kuitenkaan ole ongelma, sillä roskat lähtevät harjaamalla. Kun koira hetken makoilee ja kuivuu, on turkki taas puhdas ja lattialla kasa hiekkaa.

Jos koira on kovin kurainen, sen jalat kannattaa pyyhkiä sisään tullessa pyyhkeellä. Silloin tällöin pahimpia likoja voi suihkuttaakin. Turhaa koko koiran pesua tai suihkuttamista kannattaa välttää, jotta turkin luontainen rasva ei lähde pois. Silloin turkki nimittäin likaantuu helpommin. Turkkia pitää toki harjata, jotta se ei takkuunnu, ja harjaus tekee ihollekin hyvää.


Milloin kaulurista on apua?

Koira pyrkii yleensä nuolemaan haavojaan, vaikka se on enemmänkin haitaksi haavojen paranemiselle. Koiran suun kautta haavaan kulkeutuu yhä uudelleen bakteereita, jotka saattavat estää tai ainakin hidastaa parantumista. Oikean kokoinen eli tarpeeksi iso kauluri estää haavojen tai ihottuman nuolemisen. Jos kauluri tuntuu vaikealta pujottaa koiran päähän, kaulurin edessä voi näyttää vaikkapa herkkua, jolloin koira saattaa jopa itse painaa päänsä kaulurin sisään.


Miten koiralle annetaan lääkkeet?

Koiran lääkkeet saa usein annettua ruokaan sekoitettuna. Lääke kannattaa laittaa kohtuullisen pieneen annokseen, jotta lääke tulee varmasti syötyä. Kasvattajat tunkevat lääkkeen yleensä koiran kurkkuun. Jollekin koirille lääke voi mennä esim. nakkiin painettuna.