Pennun hoito, ruokinta ja kehitys

Hyvä owczarek podhalanskin omistaja, sinulla on ison rodun edustaja, jonka ruokintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Kun hankit pennun, kysy aina sen kasvattajalta tarkemmat ohjeet pennun hoidosta ja ruokinnasta. Näin tiedät mm. mihin pennun vatsa on tottunut, ja mitä ruokaa kasvattaja sille suosittelee. Usein kasvattajalta saa myös ruokaa ja muita tarvikkeita pentua hakiessasi.
Ruokinta

Pentuvaiheessa ruoki koirasi laadukkaalla kuivamuonalla, jota saat lemmikkieläinliikkeistä tai eläinlääkäriltä. Käytä isojen rotujen pentu- tai juniorruokaa. Näissä ruuissa on kaikki mitä pentusi tarvitsee, sinun ei tarvitse lisätä mitään vitamiineja tai kalkkia joukkoon. Pennulla pitää olla myös aina raikasta vettä saatavilla. Ruuan voit tarjota kuivana tai turvotettuna vedellä. Ruoki pentusi kolme kertaa päivässä puolivuotiaaksi ja sen jälkeen kahdesti päivässä. Tarkempia ruokintaohjeita saat pentusi kasvattajalta.

Toiset pennut kasvavat nopeammin kuin toiset, joten seuraa pentuasi. Paino ei saisi nousta liian nopeasti, n. 1 – 1,5 kg viikko. Punnitse pentua, sekä kokeile kyljistä, tuntuvatko kylkiluut. Kasvuvaiheessa pennuilla taka- tai etupää voi olla korkeammalla, voi tuntua että jalat menevät minne sattuu. Myös kasvukipuja saattaa esiintyä (lievää ontumista, joka ei saa jatkua viikkoa pidempään) sekä etenkin etutassut voivat kääntyä ”ranskalaisittain”. Kysy ongelmatapauksissa neuvoa kasvattajalta.


Uni

Pennun pitää saada levätä ja nukkua rauhassa, joten olisi hyvä, jos pennulla olisi omaa makuupaikka rauhallisessa paikassa. Älä häiritse pennun unta! Voit laittaa alustaksi viltin, koiran pedin, patjan, näin ehkäiset kyynärpään kovettumia.

Liikunta

Anna pentusi mahdollisuuksien mukaan liikkua ulkona omaehtoisesti. Se on sille parhainta liikuntaa. Mutta jos pihaasi ei ole aidattu tai jos on vaaratekijöitä lähistöllä, ole mielellään pentusi seurana pihalla. Älä missään nimessä vie pentuasi pyörälenkille, pitkälle kävelylenkille tai vedätä sillä mitään!

Opettaminen

Laita pennullesi sanomalehtiä ulko-oven eteen, joten huomaat, kun pennullesi tulee hätä ja se kuljeskelee ulko-ovelle päin. Vie pentu ulos aina sen herättyä ja ruuan jälkeen. Muista kiitokset, kun pentusi on tehnyt tarpeensa oikeaan paikkaan, eli ulos. Älä milloinkaan työnnä pennun kirsua jätöksiinsä sen tehdessä tarpeensa sisälle! Pieni pentu ei osaa vielä pidättää.

Talviaikaan älä anna pentusi makoilla kauaa lumessa. Vatsan alla ei ole vielä karvaa, joten virtsatietulehduksen vaara vaanii, samoin myös kosteilla ja kylmillä ilmoilla.

Opeta pentusi kulkemaan taluttimessa, niin ettei se vedä. Älä pidä pantaa kaulassa jatkuvasti, sillä se syö turkin kaulasta ja saattaa jäädä esim. pihalla kiinni jonnekin. Kynsien leikkuuta kannattaa harjoitella alkuun useinkin, jollei leikattavaa ole, napsuttele koirien kynsisaksilla kynsien luona, jotta pentusi tottuu tähän toimenpiteeseen. Katso myös suuhun usein. Pentusi tottuu siihen ja huomaat itse, jos maitohampaat eivät ole lähteneet, kun pysyviä tulee, etenkin kulmahampaiden kohdalla saattaa käydä näin ja silloin maitohammas on otettava pois joko itse tai eläinlääkärin toimesta. Muuten hammas tai hampaat kasvavat vinoon. Urospennulta pitää kokeilla myös kiveksiä.

Muista myös kuljettaa pentua mukanasi erilaisiin paikkoihin. Näin pentusi tottuu olemaan autossa, sekä tulee sosiaaliseksi muita eläimiä sekä ihmisiä kohtaan…

Monella paikkakunnalla on koirakoulutusta pennuille, ja niistä on hyvä aloittaa koulutus.

Turkin hoidoksi riittää yleensä harjaus. Etenkin korvien taustat ja pussihousut takkuuntuvat pennun ollessa pentuturkissa. Tarkkaile myös korvia ja puhdista tarvittaessa paperilla, älä vedellä. Vesi saattaa jättää korviin kosteutta. Pese pentu vain tarvittaessa ja kuivaa hyvin. Jos turkki jää pitkäksi aikaa kosteaksi, saattaa pennulle tulla ”hot spot” -ihottumaa.

Katso asuntoasi ja pihaasi ”sillä silmällä”. Onko tavaroita, kasveja, sähköjohtoja yms. joita pentu saattaa syödä ja aiheuttaa itselleen vahinkoa.


Terveydenhoito

Pentusi on saanut madotuksen luovutusikään mennessä kolme kertaa. Ensimmäinen rokotus on kolme kuukautta vanhana ja tehoste nelikuisena. Sen jälkeen rokotus vuoden päästä ja jatkossa kahden vuoden välein (ellet käy ulkomailla koirasi kanssa). Madota jatkossa koirasi kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, kun maa on jo jäässä (myös jos epäilet/tiedät, että koirallasi on matoja). Matolääkkeitä saat eläinlääkäriltä tai apteekista. Huomio koiran paino ostettaessa!

Toivomme, että kuvautat koirasi kyynärnivelet sekä lonkat sen ollessa noin kaksivuotias. Näin saamme jalostuksellisesti sekä rodullisesti arvokasta tietoa. Ilmoitathan tuloksen kasvattajalle.


Muuta

Jos kiinnostut käymään näyttelyissä, ota reilusti yhteyttä kasvattajaan, mikäli tarvitset apua ilmoittautumiskaavakkeen täytössä tai vaikkapa esittämisessä.

Aina saa soittaa tai meilata, jos mieltä askarruttaa jokin asia. Me kasvattajat olemme sitä varten olemassa, että autamme, jos suinkin osaamme! Olemme myös erittäin tyytyväisiä, jos joskus saisimme koirastasi valokuvan ja kuulisimme muutenkin kuulumisia.
Erittäin hyvää jatkoa teille ja pennullenne!

Raija ja Tuulikki Aarnikoivu