Luonneprofiili

luonneprof1Yhdistyksemme aloitti owczarek podhalanskien luonneprofiilin kartoittamisen syyspäivillä 2008, jolloin luonneprofiilin kehittäjä Outi Piisi-Putta esitteli projektia. Tämän jälkeen jäsenille maksuttomia testauksia on ollut useita. Pitkä ja maltillinen työ on nyt saatu hyvälle mallille. Rodun ihanneluonteesta keskusteltiin jäsenistön voimin syyspäivillä 2011 ja samalla paljastettiin kolmen vuoden aikana saadut faktatiedot nykytilanteesta rodun luoteen osalta.
Rodullamme on nyt työkalu, jonka avulla kasvattajat voivat seurata luonnetta jalostuksessa. Määritellyn ihannepodhalanskin ja rodun keskiarvopisteiden tulisikin olla mahdollisimman lähellä toisiaan, jotta voitaisiin todeta, että jalostuksessa luonne on mennyt oikeaan suuntaan.

Seuraavassa on kaavio ihannekoirasta ja tämän päivän podhalanskien keskiarvosta. Rauhallisuus, rohkeus ja kovuus ovat ominaisuuksia, joita toivottaisiin lisää nykytilanteeseen nähden koirissamme. Tavoitteena on tasapainoinen ja rodunomainen podhalanski.

luonneprofiili-12


Miksi luonneprofiilia tarvitaan?

Luonne on koiran ominaisuuksista se, jonka kanssa eletään jokainen päivä niin arjessa kuin juhlassa, niin kotona kuin kodin ulkopuolella. Jos luonteen kanssa on ongelmia, on koko koiran kanssa elämisessä ongelmia. Tämän vuoksi luonteen tärkeyttä ei tule väheksyä.

Luonneprofiilin tavoitteena on saada kerättyä konkreettista ja objektiivista tietoa owczarek podhalanskien luonteesta ja käyttäytymisestä. Tässä testissä ei haeta hyviä koira eikä huonoja koiria. Testin avulla kerätään tietoa siitä, millainen on luonteeltaan tämän päivän podhalanski. Monille tutumpi luonnetesti ei välttämättä ole laumanvartijarodulle paras testausmuoto, joten uusi työkalu tarvitaan tietojen keräämiseksi.

Mitä testissä tapahtuu?

Testissä ei tehdä ihmeellisiä temppuja eikä siinä vaadita suurta rekvisiittaa. Se tehdään yksinkertaisilla menetelmillä ja seurataan samalla tarkasti koiran käyttäytymistä, eleitä ja ilmeitä. Havainnot kirjataan ylös. Koiran ei tarvitse osata mitään tullessaan testiin, ja testialue on rauhoitettu ylimääräisestä hälinästä testin ajaksi. Testissä katsotaan miten koira reagoi kolmen minuutin ajan kestävään hiljaisuuteen, karvaleluun, vieraan ihmisen lähestymiseen ja kosketteluun, kolinaa pitävään muovipussiin ja vastakkaista sukupuolta olevaan häiriökoiraan.

Luonnetestaukset 2008 – 2013

Aamuruskon Iskrzyc
Aamuruskon Lemiesz
Aamuruskon Mroznej
Aamuruskon Uciecha
Fungo Alwina
Fungo Amadeus
Fungo Amalie
Kalliovaaran Ecstasy Tatra
Kalliovaaran Jawor Tatra
Kalliovaaran Ofelia Tatra
Pepe
Pumpulipilven Alfred
Turbac Na Goralsko Nute -11
Turbac Na Goralsko Nute -13
Usvahaukun Bandyta Gory

Usvahaukun Chorazy Czart -11
Usvahaukun Chorazy Czart -13
Valkomonsterin Pamina
Whesteams White Esteem