Rotuinfo

Kaipaatko kotiisi luotettavaa vahtia, joka ilmoittaa tulijoista matalalla haukahduksella? Kaipaatko suurta valkoista ystävää lenkkeilyseuraksi? Hauatko koiran, joka ei säikähdä sateita ja tuulia? Onko sinulla aikaa ja halua siivota ison koiran jättämät jäljet? Kuraa, karvaa, kuolaakin… Haluavatko naapurisikin tietää, että teille on tulossa joku? Jos olet vielä kiinnostunut, tutustu ihmeessä rotuun nimeltä owczarek podhalanski.

Owczarek podhalanski – iso valkoinen vartija-paimen

Puolasta lähtöisin oleva vartija-paimenkoira owczarek podhalanski kuuluu roturyhmään 1. Rotu on vahva ja kookas: urokset ovat säkäkorkeudeltaan yleensä 65 – 70 cm, nartut 60 – 65 cm. Väri on aina valkoinen.

Owczarek podhalanski tunnetaan tyynenä, älykkäänä ja valppaana rotuna. Podhalanski on usein varautunut vieraita kohtaan, mutta erittäin lämminhenkinen ihmisille ja eläimille, jotka kuuluvat sen laumaan. Se tulee hyvin toimeen sekä aikuisten että lasten kanssa ja on tarpeen tullen valmis puolustamaan heitä. Muita koiria kohtaan rotu käyttäytyy yleensä suopeasti. Se vartioi ja puolustaa sinnikkäästi, mutta hyökkää yleensä vain jos sitä uhataan.

Owczarek podhalanskia koulutettaessa on pidettävä mielessä sen erityispiirteet: toisaalta itsenäisyys, ylpeys ja verkkaisuus, toisaalta miellyttämisenhalu sekä taito tulkita eleitä ja kehonkieltä. Laumanvartijakoiraa koulutettaessa johdonmukaisuus ja lempeä määrätietoisuus ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita.
Podhalanski on onnellinen saadessaan juosta vapaana ja omistaessaan reviirin, jota vartioida. Siitä on myös seuraa pidemmille lenkeille. Helppohoitoinen turkki on säänkestävä, joten koiranilmakaan ei ole esteenä ulkoilulle. Turkkinsa ansiosta rotu tulee toimeen ulkona läpi vuoden. Owczarek podhalanski on tullut toimeen vuosisatojen ajan ilman erityistä huolenpitoa. Se onkin alkukantaisuutensa vuoksi rotuna varsin terve.

e8