Rodun taustaa

Podhalanski on kotoisin Puolan eteläosasta Tatran vuoristosta. Kotiseutunsa karuihin oloihin tottunut rotu selviytyy hyvinkin vaikeissa olosuhteissa. Suuren kokonsa ja erinomaisen säänkestävän turkkinsa ansiosta rotu on tyypillinen ja poikkeuksellisen kestävä paimentava ja vartioiva vuoristokoira.

Podhalanski on luonteeltaan pysynyt vuosisatojen saatossa valppaana ja itsenäisenä vahtina, joka elää laumansa kanssa. Vaaran uhatessa laumaa suden tai ihmisen muodossa, on tämä rotu mahtava turva.

Historia

Owczarek podhalanskin alkuperä on sama kuin muiden isojen valkoisten paimenkoirarotujen. Ei ole tiedossa missä järjestyksessä rodut syntyivät, mutta niiden arvellaan olevan lähtöisin 1600-luvulta. Rodun historiasta on hyvin vähän tietoa, mutta joka tapauksessa se polveutuu itämaisista koiraroduista ja puolalaisena rotuna se on länsimaisia rotuja vanhempi, koska kansanvaellukset ulottuivat itä-Eurooppaan ensimmäisinä. Erään teorian mukaan podhalanski polveutuisi yli tuhat vuotta sitten tuoduista aasialaisista mastiffeista. United Kennel Club rekisteröi rodun 1.1.1995.

Rodun tulo Suomeen

Suomeen ensimmäiset podhalanskit muuttivat vuonna 1990 Bernoban -kenneliin Kaisa ja Vesa Törnille. Ensimmäiset suomalaiset podhalanskit syntyivät vuonna 1992. Isänä oli Dym Z Buczynowego Gniazda ja emänä Watra Spod Pindeli. Tämän päivän suomalaiset podhalanskit pohjautuvat hyvin paljon puolalaisiin linjoihin, mutta jo joitakin tuonteja on tehty mm. Ranskasta, Saksasta, Hollannista sekä Tanskasta. Suomessa on tällä hetkellä kolmisen sataa podhalanskia ja koko maailmassakin vain parisen tuhatta, eli rotu on erittäin harvinainen.

Rodun käyttötarkoitus

Omalla kotiseudullaan owczarek podhalanski työskentelee etupäässä vuoristolaitumella. Sen tulee löytää kaikki lampaat tuoden ne laumaan, sillä vuoristossa ei ole aitauksia. Lisäksi sen on suojeltava laumaa susilta, muilta petoeläimiltä sekä varkailta. Podhalanski pystyy taistelemaan susia vastaan eikä tarvitse siinä ihmisen apua. Podhalanskeja on käytetty aikoinaan myös vetokoirina kuormien vetämiseen eri osissa Eurooppaa. Kautta aikojen on isojen koirien tehtävänä ollut vetää maitorattaita maatilalta markkinoille, mutta nykyään sitä näkee enää harvoin ja vain matkailunähtävyyksinä. USA:ssa podhalanskeja on koulutettu jonkin verran poliisi- ja opaskoiriksi sekä armeijan tehtäviin. Suomessa podhalanskia pidetään pääosin pihanvahtina ja seurakoirana. Helppo ja kaikille sopiva seurakoira podhalanski ei kuitenkaan ole, sillä rodun alkuperäinen käyttötarkoitus on jättänyt siihen vartiokoiran vaistot.